Handledarnätverket Sankt Erik

Handledarnätverket S:t Erik grundades i samband med nedläggningen av Centrum för själavård och handledning i Stockholms stift. Genom att på det här viset samla erfarna handledare med många års erfarenhet av olika handlednings- och utbildningsinsatser inom Stockholm stift vill vi göra handledning lättillgänglig för församlingsanställda.

Handledningen vänder sig både till enskilda och grupper och inriktar sig på yrkesroll och yrkesidentitet genom att processa arbetsrelaterade uppgifter och skeenden. Vi erbjuder stöd, fördjupning och verksamhetsutveckling utifrån individuellt, grupp och organisatoriskt perspektiv.

Målgruppen kan vara församlingsmedarbetare, förtroendevalda, ledningsgrupper och volontärer (vi handleder även andra yrkesgrupper i samhället). Nätverket kan även tillgodose önskemål om större processinriktade insatser med inriktning på utbildning och utveckling i församling/kontrakt.

Fotograf Staffan C-Ellqvist


Att söka sig till källan

Enligt legenden rann en källa upp på den plats där han blev dödad. Kanske kan man lyfta fram just källan som en symbol för reflektion och eftertanke. En källa är inte ett forsande och brusande vattendrag utan endast dess början. För att upptäcka och lyssna efter en källa behövs närhet och uppmärksamhet. Det gäller att ta sig tid för att söka efter källans porlande vatten. Att hitta en källa i skogen är nästan magiskt, levande vatten är vackert och rogivande. Kanske kan man säga att något liknande sker i handledningsmötet. Man behöver vara öppen och lyssna till varandra för att uppmärksamma de olika funderingarna som ryms i rummet. Ett nyfiket intresse för frågeställningen och det som sägs ger samtalet både djup och höjd. Man behöver ge sig tid för att stanna vid berättelsens olika perspektiv. Det krävs också en smula tålamod för att sortera tankar och känslor. När handledningsmötets process har fått tid, en dos tålamod och en portion nyfikenhet så kan kanske upplevelsen liknas vid samma upplevelse som den att finna en källa i skogen.

Handledningsgruppen/den handledde har fått med sig något nytt. Tankar som inte fanns där förut eller var otydliga blir formulerade och tydliga. Dilemmat, frågan, som skavde inledningsvis har fått ett annat fokus, upplösts eller blivit mindre eller annorlunda. Det är nästan magiskt! En källa till
förvåning och glädje!

Varför Sankt Erik?

Vi valde att kalla vårt handledarnätverk för ”Handledarna Sankt Erik” främst av två skäl. Det ena handlar om Stockholmsanknytningen ( Sankt Erik- Stockholms skyddshelgon). Alla sex har ingått i samma arbetslag och har en gemensam bakgrund som tidigare anställda i Svenska kyrkan, Stockholms stift. I lokaler på Riddarholmen arbetade vi som handledare och själavårdare och mötte alla de olika yrkesgrupper som kan arbeta i en församling. Stockholm är fortfarande en slags bas men vi har/ tar uppdrag från olika delar av mellansverige. (se närmare våra enskilda presentationer)

Det andra skälet har med ordet ”sankt” att göra. Ordet är tänkt leda tankarna till kyrka, tro och heliga symboler. Samtliga handledare har en gedigen erfarenhet av att arbeta med handledning med församlingsanställda. Som församlingsanställd vävs arbetslivsfrågor samman med tro och teologi. Kyrkan är både en arbetsplats och Kristi kropp.

Sankt Erik – Nationalhelgon och Stockholms skyddshelgon

Sankt Eriks ställning som nationalhelgon förstärktes och under senmedeltiden växer en stark helgonkult fram. Han återfinns även i Stockholms vapen och anses som dess skyddshelgon. Sankt Erik eller kung Erik anses ha fötts runt 1125 och ha mördats 18 maj 1160. Det finns få säkra historiska fakta om kung Erik.