IO frågor och svar om arbetshandledning

Fotograf: Staffan C-Ellqvist

1. Vad är arbetshandledning?

  • Handledning är ett stöd för den enskilde medarbetarens yrkesutveckling och för den verksamhet som organisationen bedriver. Samtidigt är handledning inte en privatsak. Det är hela arbetslagets angelägenhet.
  • I arbetshandledning får den handledde möjligheten att ta upp sin arbetssituation ur olika perspektiv. Bearbeta frågor om t ex. uppdrag, roll, förhållningssätt, identitet, arbetsmiljö, relationer och strukturförändringar.
  • Bäst är arbetshandledning när det sker i ett förebyggande syfte och inte i kris.
  • Arbetshandledning bidrar till avlastning i möten med andra människor och det är en möjlighet att sortera och reflektera. Handledning säkrar kvaliteten i mötet med tredje person och ger bättre förutsättningar att tillgodose andra människors behov och nya möjligheter.

2. Varför behöver kyrkans anställda arbetshandledning?

  • Man ställs inför uppgifter som handlar om nära samspel med människor, ofta i utsatta lägen. För att behålla ett professionellt förhållningssätt är det nödvändigt att återkommande reflektera över erfarenheter och reaktioner under kunnig ledning. Det säkrar kvaliteten i mötet med tredje person och ger bättre förutsättningar att tillgodose andras behov.
  • Det fyller såväl en personalvårdande som utvecklande funktion för egen del och bidrar till kompetensutveckling och stärkt yrkesidentitet. Handledning är ett viktigt redskap för att upprätthålla en god balans mellan distans och närhet till den egna insatsen och minskar risken för att själv bli utmattad.

3. Är det enbart diakoner och präster som går i arbetshandledning?

  • Alla yrkeskategorier: husmödrar, kyrkomusiker, kyrkovaktmästare, pedagoger, administrativ personal, diakoner, präster erbjuds.

4. Får jag gå i handledning under min arbetstid?

  • Ja, arbetshandledning utvecklar din yrkesidentitet och är en del av din kompetensutveckling. Tala med din chef om ditt önskemål av handledning.

5. Vad är skillnaden mellan enskild handledning, själavård eller terapi?

  • Arbetshandledning fokuserar främst på arbetssituationen och har därför en annorlunda inriktning än närliggande samtalstraditioner såsom själavård och terapi, vilka inte avgränsar sina fokus på samma sätt. Eftersom även metoderna skiljer sig åt, är det brukligt att en gränsdragning görs mot dessa områden innan arbetshandledningen börjar. Det hindrar däremot inte att arbetshandledningen kan ha själavårdande och terapeutiska effekter då den också syftar till att få en fördjupad förståelse av sig själv.

6. Har Svenska kyrkan formulerat några vägledande dokument för handledning?

  • I biskopsmötets brev om ”Tystnadsplikt och sekretess i Svenska kyrkans arbete”, 2004, pekar biskoparna på vikten av kontinuerlig arbetshanledning. Biskoparna ser den som en värdefull metod för att fördjupa och förstärka yrkesskicklighet. Genom att erinra sig och reflektera över vad man varit med om i sitt arbete ökar förståelsen för det yrkes krav, fallgropar och möjligheter.
  • I kyrkoordningen för Svenska kyrkan, avsnittet om tystnadsplikt 30 kap, § 3, framgår det att handledning är viktig för kyrkans medarbetare.

7. Kan jag få handledning på mina själavårdsärenden?

  • I biskopsmötets brev om ”Tystnadsplikt och sekretess i Svenska kyrkans arbete”, 2004 finns det enligt biskoparna tre viktiga skäl för den som ger själavård att gå i handledning. Att bättre kunna stödja sin konfident. Att handledning hjälper till att upprätthålla tystnadsplikten och minska risken för läckage. Att förebygga utbrändhet. Biskoparna betonar i brevet vikten av att handledaren ska vara utbildad för uppgiften.
  • I kyrkoordningen 30 kap, § 3, står det att den som yrkesmässigt använder samtalet som metod för att bistå människor har goda skäl att gå i handledning.

8. Finns det någon skillnad mellan praktikhandledning och arbetshandledning?

  • Praktikhandledning är för den som utbildar sig för tjänst i Svenska kyrkan. Handledaren finns på arbetsplatsen med tät kontakt med praktikanten. Praktikhandledningen ges av en person med låg erfarenhet och god kompetens inom yrket, men utan krav på arbetshandledarutbildning.

9. Kan hela arbetslaget gå i handledning?

  • Handledning kan ske både enskilt och i grupp. Båda handledningsformerna är lika viktiga.
  • Handledningsgruppen kan vara homogen och enbart bestå av en yrkesgrupp eller omfatta personer med flera yrken. Det kan vara berikande med olika yrkesroller, men det kan finnas andra värden för den handledde med deltagare i likartade uppdrag. Handledning kan därför erbjudas team och arbetsgrupper i församlingar, eller genom att handledningsgrupper sätts ihop med deltagare från olika församlingar. Även i de senare fallen kan grupperna byggas antingen utifrån gemensam profession, eller uppgift.

10. Vilken teoretisk bakgrund lutar sig kyrkans arbetshandledning emot?

  • De flesta arbetshandledare som utbildats de senaste femton åren inom Svenska kyrkan har en språksystemisk teoretisk grund och arbetar utifrån det. I språksystemiskt förhållningssätt fördjupar man sig inte i första hand i de erfarenheter som går bakåt i tiden och som påverkar oss nu. Erfarenheter kan benämnas och aktualiseras, men det är framförallt den aktuella situationen, hur vi formulerar oss kring den, och vad den gör med oss, som står i fokus i Svenska kyrkans arbetshandledning.