Jag har intresse och erfarenhet av arbete inom såväl Svenska Kyrkan som av socialt arbete i dess olika former. Jag handleder för närvarande präster, diakoner, chefer och ledningsgrupper i olika församlingar samt handleder även Socialtjänsten inom olika områden såsom LSS, socialpsykiatri, mottagningsgrupp och familjerätt. Jag har även handlett pedagoger inom skolvärlden.
Jag kan handleda digitalt men föredrar fysiska möten om situationen tillåter det. Behoven i handledning kan variera beroende på arbetssituation samt det sammanhang som vi befinner oss i. Samtidigt är många av de situationer som vi reflekterar kring allmänmänskliga även om de tar sig olika uttryck beroende på våra personlighetsdrag och livshistoria. Viktigt blir då att skapa en djupare förståelse för det unika hos varje individ och dennes behov, men även se det mer generella som gäller för yrkesgruppen. Dessutom ingår den organisatoriska ramen; rutiner, struktur och ledningskultur påverkar oss i våra möten liksom hur vi samverkar i olika former. Att kunna förstå komplexiteten i arbetet blir då avgörande för att stärka yrkesidentiteten. Samt att förstå vad som händer i rummet mellan de som är närvarande (processen), när vi möts på olika vis. Vi agerar olika beroende på vad vi har för antagande om oss själva och andra, hur vår anknytningshistoria och vårt nätverk ser ut. Jag utgår alltså främst från en systemisk och relationell grund men integrerar även andra perspektiv och metoder inom KBT – perspektivet.
Jag arbetar gärna med liknelser och bilder och försöker ofta rita upp det som känns komplicerat på ett användarvänligt vis och anpassar teorier, metoder och kunskaper efter det som är till nytta för personen eller gruppen vid varje enskilt tillfälle. Jag strävar efter att ge den enskilde eller gruppen stöd i såväl enskild – som grupphandledning och använda all den kunskap som var och en bär inom sig. Att tillsammans skapa en tydligare bild av en komplex verklighet att bära med sig mellan träffarna som ett hjälpverktyg, som bidrar till att växa i yrkesrollen. Arbetet kan vara problemorienterat men även se till resurser, förmågor och framgångar ur ett mer salutogent perspektiv, där även humor har en given plats.
Mikael Gerholm
Beteendevetare, Handledare, Steg 1 terapeut
Uppdragsområde:Stockholms stift, Södermanlands län, Strängnäs stift, Upplands län.
Kontakta mig
E-post: mikael.gerholm@gmail.com
Telefon: 076 314 75 95