Efter prästvigningen 1979 arbetade jag som församlingspräst i Stockholms stift under 20 år, i både förort och innerstad. Under de åren kom jag bl.a. att fundera över själavårdsmötets plats i församlingssammanhanget. Jag ville fortsätta med den reflektionen och gick S:t Lukas treåriga själavårdsutbildning. Funderingarna kring själavårdsmötet landade i boken Berättaren och Lyssnaren- en bok om själavård och liturgi, Verbum 2000. Med den själavårdsinriktningen som jag slagit in på kändes steget till att bli sjukhuspräst som en naturlig följd och under fem år arbetade jag på Karolinska sjukhuset. I arbetet som sjukhuspräst blev det också uppenbart hur viktigt det är med handledning, både för den egna yrkesutvecklingen och det ”själsliga måendet”.
Jag utbildade mig till handledare för att ytterligare förstå processer i både arbetslag, grupper och enskilda samtalsrelationer. År 2004 anställdes jag som stiftsadjunkt och chef för Stockholms stift Centrum för själavård och handledning. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter förutom att vara arbetsledare, var själavård och handledning med församlingsanställda. Reflektionen kring själavård och församlingsarbete fick ytterligare en fortsättning i en Masterexamen i kyrkovetenskap. Tillsammans med sex andra ”själavårdsvänner” skrev jag boken Att öppna ett slutet rum- om själavård och ecklesiologi, Verbum 2017, där vi försöker vidga själavårdsbegreppet utifrån vardagsarbetet i en församling.
Jag fick tjänsten som nationell samordnare för Jourhavande präst och Sjukhuskyrkan år 2016, på Kyrkokansliet i Uppsala. I det uppdraget fick jag en mycket god nationell inblick och utblick angående mina ”hjärtefrågor” och dessutom fick jag arbeta ekumeniskt på olika nivåer, både praktiskt och teoretiskt. Jag avslutade min tjänst på Kyrkokansliet i januari 2020.
Nu åtar jag mig handledningsuppdrag för grupper och enskilda, främst i Stockholm och Uppsala. I mitt handledningsarbete växlar jag mellan modeller beroende på frågeställningen och sammanhanget.
Jag erbjuder också föreläsningar nationellt, halv- eller heldag:
”Själavårdens historia- några nedslag i 1900-talet”
”Möten vid brunnen- själavårdsmötets Ordo och sammanhang”
” Brunnen, vattnet och krukan – om den själavårdande församlingen”
Gunilla Löf Edberg
Präst, handledare, författare
Uppdragsområde: Stockholm och Uppsala stad
Kontakta mig
E-post: gunilla.lof-edberg@outlook.com
Telefon: 0708-884 786